Kantoorinrichting

Waarop moet je letten bij de inrichting van je kantoor?

[document-ikoon]Vertaalwerk is vooral kantoorwerk. Zorg er dus voor dat je werkruimte goed is ingericht. Dat maakt het werken niet alleen een stuk aangenamer, maar ook veel gezonder.

Inrichting werkruimte

Plaats en inrichting bureau

Computer en communicatie

Inrichting werkruimte

  • Zorg voor een prettige, lichte werkruimte. Houd er rekening mee dat de dagen 's winters erg kort zijn en dat je in een ruimte met daglicht dan voortdurend verlichting moet gebruiken. Niet iedereen vindt dat prettig.
  • Zorg ervoor dat je je werkruimte goed kunt verwarmen. Als je vertaalt, zit je veel stil. Dat is niet echt bevorderlijk voor de bloedsomloop. Koude handen zijn bijvoorbeeld niet alleen slecht voor je typevaardigheid, maar vormen waarschijnlijk tevens één van de oorzaken van RSI.
  • Houd tegelijkertijd rekening met lange, warme dagen in de zomer. Zorg ervoor dat je je ruimte koel kunt krijgen/houden. 
  • Plaats je bureau bij voorkeur zodanig dat je niet de hele dag tegen een muur aan hoeft te kijken. Let er echter tegelijkertijd op dat je niet voortdurend tegen het buitenlicht in kijkt. Bij lichtere dagen moeten je ogen dan voortdurend tussen licht en minder licht schakelen. Dat is erg vermoeiend.
  • Neem een flexibel opbergsysteem voor je boeken en ordners. Je zult zien dat je langzamerheid een flinke verzameling naslagwerken krijgt en dat je verzameling ordners met opdrachten en administratiedocumenten flink uitdijt. Deze moet je overzichtelijk kunnen blijven opbergen. 
  • Zet je papieren naslagwerken op een geschikte plaats. Zorg ervoor dat je niet voortdurend hoeft te rekken. Woordboeken zijn vaak bijzonder zwaar. Wanneer je telkens moet reiken om ze pakken, is dat slecht voor je nek, armen en rug. Zet je naslagwerken bij voorkeur iets verder weg van je bureau. Je wordt dan verplicht af en toe op te staan. Regelmatig bewegen voorkomt RSI!

Plaats en inrichting bureau

 

  • Richt je bureau op een overzichtelijke manier in. Zorg voor voldoende werkruimte.
  • Koop een in hoogte verstelbaar bureau of verzeker je ervan dat het bureau dat je hebt op een goede hoogte staat. Laat je eventueel adviseren door een goede kantoorvakhandel.
  • Gebruik indien nodig een voetenbankje. 
  • Stel je computermonitor zodanig op dat er geen licht invalt. Schitteringen op je beeldscherm maken het lezen moeilijker en vermoeiender. 
  • Gebruik een goede bureaulamp, zodat je je werkdocumenten altijd goed kunt verlichten.
  • Maak gebruik van een documenthouder (voor je bronteksten). Deze kun je zodanig opstellen dat je je nek en rug niet extra hoeft te belasten. 
  • Schaf een goede, ergonomisch verantwoorde bureaustoel aan. Een goede bureaustoel is een fikse, maar waardevolle investering. Je moet je stoel in alle mogelijke standen kunnen aanpassen. Vraag leveranciers van professionele bureaustoelen eventueel advies over een goede zithouding. 
  • Neem een bureaustoel met wieltjes en zorg ervoor dat je hiermee gemakkelijk over de vloer kunt ‘rollen’. Leg eventueel een speciale bureaustoelmat over je tapijt.

Computer en communicatie

  • Koop een computer met een groot, helder beeldscherm. Bijna alle moderne computers zijn krachtig genoeg om aan alle eisen van de vertaler te voldoen. Geheugencapaciteit is dan eigenlijk ook geen probleem meer. Aangezien je per dag echter vaak vele uren achter het beeldscherm zit, is dat waarschijnlijk het belangrijkste aspect van je systeem. Flat-panel screens zijn bijzonder prettig, omdat ze altijd helder blijven (beeldbuizen worden na verloop van tijd vager) en geen straling hebben. 
  • Denk goed na over het soort naslagwerken dat je aanschaft. Wil je veel elektronische woordenboeken? Of gebruik je liever de papieren versies? Elektronische naslagwerken zijn gewoonlijk bijzonder snel, veelzijdig en gemakkelijk ‘ontsluitbaar’. Ze zijn echter gewoonlijk duurder en dwingen je tot nog meer muis- en typewerk dan je al hebt. Papieren woordenboeken zijn doorgaans goedkoper en redelijk overzichtelijk, maar zwaar en trager in het gebruik. 
  • Zorg voor een snelle internetverbinding. De documenten en achtergrondinformatie die je van opdrachtgevers krijgt (en weer terug moet sturen), worden steeds groter. Bovendien zoek je met bijvoorbeeld een ADSL-verbinding veel sneller op internet. 
  • Schaf goede communicatie-apparatuur aan, minimaal een fax, een mobieltje en een antwoordapparaat. Sommige opdrachtgevers leveren nog steeds documenten als ‘hard copy’ aan. Het is handig wanneer je deze snel per fax kunt ontvangen. Met een mobieltje ben je altijd bereikbaar, zeker als je je vaste lijn doorschakelt naar je mobiele telefoon. En wil je niet altijd en overal worden gebeld? Dan is een antwoordapparaat een prima alternatief. Zorg voor een duidelijk 'afwezigheidsbericht' op het antwoordapparaat en vraag om de naam en het telefoonnummer van de beller, zodat je zelf kunt terugbellen. 
  • Neem bij voorkeur een aparte telefoonlijn voor internet (en je fax). Het is bijzonder vervelend als je niet telefonisch bereikbaar bent wanneer je druk op internet aan het surfen bent. En je wilt toch geen opdrachten mislopen, of wèl? Wanneer je een aparte telefoonlijn hebt, voorkom je ook dat andere huisgenoten eventueel de telefoon opnemen. Zakelijke klanten vinden het bijvoorbeeld vreemd als een kind de telefoon opneemt.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Geef hier uw reactie!

Als u eerst inlogt, hoeft u niet telkens uw naam, e-mailadres en de captcha (spampreventietest) in te vullen.

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te bewerken of te verwijderen.

[logo Vertaalweb]

ZOEKEN

zoeken

Gerelateerd

© 2024 Vertaalweb