Stichting Literaire Rechten Auteurs: LIRA

Kent u deze stichting al?

[document-ikoon]LIRA beheert onder andere op het auteursrecht gebaseerde vergoedingsaanspraken van schrijvers en vertalers.

Elk jaar valt er bij mij een envelop van LIRA in de brievenbus met de mededeling dat de jaarlijkse leenrechtvergoeding op Tot straks na de reclame!, een boekje dat ik in 1995 heb geschreven, zal worden uitgekeerd. Het is niet echt een bedrag waarmee ik een vakantie op een Caribisch eiland zou kunnen bekostigen. Sterker nog, ik zou met de vergoeding niet eens de kosten kunnen dekken die ik maak om met de auto naar een reisbureau te gaan. Maar daar gaat het even niet om. Het gaat om het principe dat het uitlenen van een boekje waar mijn naam op staat, wordt gehonoreerd.

Wat is LIRA?
De Stichting Literaire Rechten Auteurs is opgericht op 23 oktober 1986 en "beheert als auteursrechorganisatie op collectieve wijze auteursrechten en op het auteursrecht gebaseerde vergoedingsaanspraken van schrijvers en vertalers die door hen individueel niet, of slechts met de grootst denkbare moeite, te gelde kunnen worden gemaakt." Aan de inschrijving bij LIRA zijn geen kosten verbonden. De kosten voor de uitvoering van de activiteiten van LIRA worden betaald uit inhoudingen op de gelden die ten behoeve van auteurs worden geïncasseerd. Er is dus geen enkele financiële drempel voor auteurs om zich bij LIRA aan te sluiten.

Ook iets voor u?
Hebt u ooit eens een boek geschreven dat in bibliotheken is beland? Of hebt u een of meer boeken vertaald die ook door bibliotheken worden uitgeleend? In dat geval kunt u wellicht ook aanspraak maken op een jaarlijkse vergoeding van LIRA. Het hoeft hierbij niet per se om literaire werken te gaan. Ook reisgidsen of kinderboeken vallen onder de regeling. Neem in ieder geval zeker even contact op met LIRA. U vindt alle gegevens op de website.  

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Geef hier uw reactie!

Als u eerst inlogt, hoeft u niet telkens uw naam, e-mailadres en de captcha (spampreventietest) in te vullen.

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te bewerken of te verwijderen.

[logo Vertaalweb]

ZOEKEN

zoeken

Gerelateerd

© 2024 Vertaalweb