Masteropleiding ICT en Vertalen

Vertaalopleiding van de Vrije Universiteit in Amsterdam

[document-ikoon]"Opgericht uit de wens om vertaalwetenschap en vertaalpraktijk te integreren met speciale aandacht voor ICT"

Hoe heet de opleiding officieel?
Masteropleiding ICT en vertalen

Wat voor type opleiding is het? 
ICT en vertalen is een zelfstandige professionele master binnen de Faculteit de Letteren van de Vrije Universiteit. De master duurt 15 maanden (75 ECTS) en wordt uitsluitend duaal aangeboden. Na afronding van de opleiding ben je Master of Arts in ICT en vertalen. Meer informatie over onze specifieke toelatingseisen zijn te vinden op onze website.

Welke talencombinaties biedt de opleiding?
Engels – Nederlands (uitsluitend voor mensen met Nederlands als moedertaal)
Nederlands – Engels (uitsluitend voor mensen met Engels als moedertaal)

Hoe is de opleiding tot stand gekomen?
De masteropleiding ICT en vertalen werd in 2003 opgericht uit de wens om vertaalwetenschap en vertaalpraktijk te integreren met speciale aandacht voor ICT.  

Hoe ziet het curriculum eruit?
De opleiding combineert het perfectioneren van praktische vertaalvaardigheden met het verwerven van academische kennis over onder andere vertaalstrategieën, tekstoptimalisering en digitale media. Het brede karakter van de opleiding komt naar voren in de verschillende afdelingen die samen het vakkenaanbod verzorgen: Engelse Taalkunde, Taal en Communicatie, Lexicologie en Algemene Taalwetenschap. Dankzij deze benadering vanuit verschillende invalshoeken kunnen afgestudeerden niet alleen uitstekend vertalen, maar zijn zij zich ook bewust van de maatschappelijke en communicatieve context waarin teksten opereren. Tot slot biedt de verplichte bedrijfsstage de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe de vertaalwereld er werkelijk uitziet. Het complete onderwijsprogramma en de studiegids zijn online beschikbaar. 

Wat maakt de opleiding bijzonder?
ICT en vertalen is met recht een unieke opleiding te noemen. Het is de eerste zelfstandige universitaire vertaalopleiding in zijn soort. De combinatie van theorie en praktijk maakt ICT en vertalen de ideale vertaalopleiding voor mensen die interesse hebben in het vertaalvak maar wel een universitaire graad willen behalen. De speciale aandacht voor ICT is daarbij onze belangrijkste troef. Het aantal vertaalbureaus en freelancers blijft toenemen, waardoor het belangrijk is dat afgestudeerden niet alleen goede vertalers zijn maar ook moderne, flexibele en veelzijdige vertalers. Onze studenten leren met verschillende tools werken, maken kennis met softwareteksten en webteksten, en verkrijgen inzicht in de manier waarop digitale omgevingen het vertaalproces beïnvloeden. De bedrijfsstage biedt daarnaast de mogelijkheid om te ervaren hoe de vertaalwereld er werkelijk uitziet en zorgt tegelijkertijd voor relevante werkervaring. ICT en vertalen is in essentie een echte vertaalmaster, waarbij we ICT als hulpmiddel gebruiken om beter en efficiënter te vertalen.

 

Waar komen afgestudeerden terecht?
Afgestudeerden komen in uitlopende functies binnen de vertaal- en redigeerwereld terecht, bijvoorbeeld als freelancer, ondertitelaar, copywriter, of als interne vertaler, editor, coördinator of adviseur bij vertaalbureaus, bedrijven en overheidsinstellingen. 

Hoe onderhoudt de opleiding contact met de vertaalmarkt?
De opleiding houdt contact met de vertaalmarkt door middel van een groeiend aantal partnerbedrijven die stageplaatsen verzorgen. Ook worden er regelmatig gastcolleges verzorgd door mensen met uiteenlopende expertises binnen de vertaalbranche. 

 

Wat zijn de contactgegevens van de opleiding?

Prof. dr. Mike Hannay
Studiebegeleider ICT en vertalen
Faculteit der Letteren
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam
Telefoon: (020) 598 6445

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Geef hier uw reactie!

Als u eerst inlogt, hoeft u niet telkens uw naam, e-mailadres en de captcha (spampreventietest) in te vullen.

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te bewerken of te verwijderen.

[logo Vertaalweb]

ZOEKEN

zoeken

Gerelateerd

© 2024 Vertaalweb