Willem Jan Gasille

Opleiden: het houdt nooit op

Modules van ITV Hogeschool staan open voor iedereen

[document-ikoon]ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalen in Utrecht biedt diverse modules die ook toegankelijk zijn voor oud-studenten en andere belangstellenden.

Wie een vierjarige hbo-bacheloropleiding vertalen of tolken gevolgd heeft, is nog niet klaar. Wat dat betreft is een vertaalopleiding als een rijopleiding: je bent klaar om aan het verkeer deel te nemen en dat doe je op een veilige manier, maar de finesses leer je in de praktijk. Dat is met vertalen en tolken niet anders: het diploma is als het ware een 'startbewijs'. Net afgestudeerde vertalers en tolken kunnen wat van ze verwacht wordt, maar moeten in de praktijk nog hun ervaring en snelheid ontwikkelen. Zeker voor de deeltijdopleidingen geldt dat sommige onderwerpen wel behandeld worden, maar minder uitgebreid dan wanneer je studenten de hele dag op school hebt. Denk bijvoorbeeld aan het leren werken met vertaaltools: er wordt een inleiding op gegeven, en studenten maken zelfstandig opdrachten, maar leren eigenlijk pas na hun studie de ins en outs van deze programma's. Soms kan dat zelfs niet anders, bijvoorbeeld ook weer in het geval van deze vertaaltools omdat er meerdere programma's zijn en opdrachtgevers hun specifieke eisen stellen.
 
Binnen de opleiding kunnen studenten daarom kiezen om zich in bepaalde onderwerpen wat meer te verdiepen. Dat doen ze in modules (in onderwijstermen minors geheten) waarmee ze een pakket kunnen ontwikkelen om een bepaalde richting op te gaan. Zo kun je bij ITV Hogeschool bijvoorbeeld kiezen om een juridisch getinte richting op te gaan door terminologie en verschillen in de rechtspraktijk tussen twee landen te leren. Of door een specifiek onderwerp te kiezen zoals adoptiewetgeving in Spaanstalige landen. Maar ook meer algemene ontwikkeling zoals het volgen van een overzichtsmodule over kunstgeschiedenis is mogelijk. Niet 'gewoon' leuk, maar bijvoorbeeld ook nuttig voor degenen die een meer literaire of kunstzinnige richting in hun vertaalwerk ambiëren.
 
Deze modules zijn niet alleen interessant voor studenten, maar ook voor oud-studenten en eigenlijk voor iedereen die in de vertaal- of tolkpraktijk werkzaam is. Vandaar dat de modules van ITV Hogeschool open staan voor iedereen die daar belangstelling voor heeft en eens wat extra's aan zijn of haar praktijk wil toevoegen.
 
Klik hier voor meer informatie.
 
Willem Jan Gasille

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Geef hier uw reactie!

Als u eerst inlogt, hoeft u niet telkens uw naam, e-mailadres en de captcha (spampreventietest) in te vullen.

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te bewerken of te verwijderen.

[logo Vertaalweb]

ZOEKEN

zoeken

Gerelateerd

© 2023 Vertaalweb