De Nederlands-Tsjechische vertaalster Olga KrijtovŠ heeft op vrijdag 14 december de NLPVF Vertalersprijs 2007 ontvangen. De NLPVF Vertalersprijs wordt jaarlijks toegekend aan een wegbereider voor de Nederlandse literatuur in het buitenland.

Olga KrijtovŠ (Hradec KrŠlovť, 1931) is de nestrix van de Tsjechische neerlandistiek en vervult een sleutelrol in het toegankelijk maken van de Nederlandse literatuur in TsjechiŽ. Haar werk als vertaler heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse literatuur in TsjechiŽ gezien, gelezen en opgemerkt wordt. Zij mag met recht Ambassadeur van de Nederlandse literatuur in TsjechiŽ worden genoemd.

Olga KrijtovŠ vertaalt sinds 1958 uit het Nederlands. Tot haar vertalingen behoort prozawerk van J. Bernlef, Remco Campert, Hugo Claus, Louis Couperus, Miep Diekmann, Harry Mulisch, Jacques Presser, Annie M.G. Schmidt en Jan Wolkers en poŽzie van onder andere Van Maerlant, Van den Vondel, Huygens, Gorter, Slauerhoff, Achterberg en Lucebert. In 1969 ontving zij voor haar vertalingen de Martinus Nijhoff Prijs en in 2006 de Magnesia Litera, de Tsjechische ereprijs voor vertalingen.

Naast vertaler is Olga KrijtovŠ van 1955 tot 2001 verbonden geweest aan de Karels Universiteit in Praag, waar ze onder andere Nederlandse taal en letterkunde doceerde. Zij heeft in deze hoedanigheid een aantal voortreffelijke vertalers Nederlands-Tsjechisch opgeleid en voor haar studenten een groot aantal syllabi samengesteld over verschillende periodes uit de geschiedenis van de Nederlandse literatuur.

Het is de vierde keer dat de NLPVF Vertalersprijs, waaraan een bedrag van Ä 5.000,- is verbonden, wordt toegekend. De prijs is in 2004 ingesteld voor een buitenlandse vertaler die zich behalve door zijn of haar vertalingen ook op andere manieren verdienstelijk maakt voor de Nederlandse literatuur. De prijs werd in 2004 gewonnen door Franco Paris, vertaler Nederlands-Italiaans, in 2005 door Irina Michajlova, vertaalster Nederlands-Russisch en in 2006 door Adam Bzoch, vertaler Nederlands-Slowaaks.Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Geef hier uw reactie!

Als u eerst inlogt, hoeft u niet telkens uw naam, e-mailadres en de captcha (spampreventietest) in te vullen.

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te bewerken of te verwijderen.

[logo Vertaalweb]

ZOEKEN

zoeken

Gerelateerd

© 2024 Vertaalweb