Verklaring Arbeidsrelatie werkt volgens minister Donner

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) zoals die in 2005 is ingevoerd werkt. Dit blijkt uit een op 7 februari door minister Donner naar de Tweede Kamer gestuurde evaluatie van de in 2005 ingevoerde Wet uitbreiding rechtsgevolgen VAR. "Pessimisten over de werking van de VAR krijgen gelukkig ongelijk, maar het rapport maakt ook duidelijk dat goede voorlichting over de VAR noodzakelijk blijft", aldus Wim de Braak, voorzitter van de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO).

De VAR biedt zelfstandigen en hun opdrachtgevers een volledige vrijwaring voor de loonheffing en premies werknemersverzekeringen. PZO, die mede aan de wieg heeft gestaan van de VAR-wetgeving, is blij met het evaluatierapport en ziet daarin een erkenning van zijn inspanningen van destijds. Sinds de invoering van de 'nieuwe' VAR-wetgeving in 2005 werd er echter door sommigen getwijfeld aan de werking van de VAR. Hoewel deze twijfel Ė en de evaluatie onderstreept dat nog eens - volstrekt onterecht is, valt deze wel te begrijpen. Tot 2005 bood de VAR opdrachtgevers en opdrachtnemers immers geen enkele zekerheid. Door het ontbreken van een duidelijke voorlichting over de nieuwe wetgeving, werd de 'nieuwe VAR' vanaf het begin belast met de hypotheek van zijn niet-werkende voorganger. Dit heeft ertoe geleid dat veel adviseurs onjuiste informatie over de nieuwe VAR hebben verstrekt. Bovendien werd ruis veroorzaakt door partijen die commerciŽle belangen hadden bij onduidelijkheid.

Volgens PZO zet het evaluatierapport in ieder geval de deur open naar een goede voorlichtingscampagne. PZO geeft overigens zelf al sinds 2005 via een gratis VAR-helpdesk (voor leden en niet-leden) en sinds kort ook via webpagina met duidelijke en concrete antwoorden op alles wat met de VAR te maken heeft.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Geef hier uw reactie!

Als u eerst inlogt, hoeft u niet telkens uw naam, e-mailadres en de captcha (spampreventietest) in te vullen.

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te bewerken of te verwijderen.

[logo Vertaalweb]

ZOEKEN

zoeken

Gerelateerd

© 2023 Vertaalweb