Terminologie in het Nederlandse Taalgebied: TiNT 2009

Lessius Hogeschool, Antwerpen
Vrijdag 11 december 2009: 10.00-17.30 uur

Elk serieus vakgenootschap organiseert een jaarlijkse lezingendag. NL-Term wil hierin niet achterblijven en heeft besloten ook zo’n evenement op te zetten: de jaarlijkse TiNT-dag, een lezingendag over Terminologie in het Nederlandse Taalgebied. Doel is een podium te bieden aan presentaties over recente onderzoeken en praktijktoepassingen op het terrein van de terminologie in/van Nederland, Vlaanderen, Suriname, Zuid-Afrika en overal waar het Nederlands een rol speelt in de gemeenschap en/of onderwijs en onderzoek.

Doelgroep
Onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven, overheid, politici, journalisten en burgers. Alle belang­stellenden zijn welkom op de TiNT-dag. Iedereen die zich vakmatig bezighoudt met termino­logie (van student tot professor en van beleidsmaker tot communica­tiemede­wer­ker) komt in aanmerking voor het verzorgen van een presentatie.

TiNT 2009
De komende TiNT-dag vindt plaats op de Lessius Hogeschool. Korte lezingen en veel inter­actie, dat is de vorm van deze laagdrempelige lezingendag.

Het ochtendgedeelte is gericht op het inzichtelijk maken van het belang van een goede en consequente terminologie voor het bedrijfsleven tot en met het onderwijs.

Prof. dr. Willy Martin opent de dag met toekomstperspectieven voor de terminologie. Hierna volgen Els Ruijsendaal, Oele Koornwinder en Hennie van der Vliet met resp. de ontwikkeling van termen, termen en begrijpelijk taalgebruik, en de onverbiddelijke praktijk als richtsnoer.

Het middaggedeelte brengt sprekers en onderwerpen uit allerlei richtingen:

– Leona Van Vaerenbergh en Isabelle Delaere, Femke de Jong (bijsluiters in Vlaanderen en Nederland);

– Jan Van Gucht, Mirjam Babel (terminologie in (sociaal) tolken en ver­talen);

– Julia Harvey (hogeronderwijsterminologie);

– Agatha Cybluska (gebruik van corpora in de terminologie).

Kosten en aanmelding
De TiNT-dag is gratis toegankelijk voor studenten. Andere belangstellenden betalen een bijdrage van € 25,- (leden € 10,-) voor alle lezingen inclusief lunch en receptie. U bent dan tevens voor een jaar aangesloten bij NL-Term en krijgt korting op onze andere evenementen.

U kunt zich per e-mail aanmelden bij het Steunpunt Nederlandstalige Terminologie: steunpunt@let.vu.nl. Gebruik als onderwerpsregel “Aanmelding TiNT-dag 2009”; vermeld uw naam, organisatie, functie, e-adres, overige contactgegevens en uw toegangscategorie (student, bestaand lid, nieuw lid).

Na uw aanmelding wordt u per e-mail op de hoogte gehouden van het programma van de TiNT-dag en andere wetenswaardigheden. Deze informatie wordt ook gepubliceerd op de website van het Steunpunt Nederlandse Terminologie (Nedterm).

Er is beperkt plaats, dus het is raadzaam om u snel aan te melden.

De organisatie van deze dag is in handen van Vereniging NL-Term en Steunpunt Nederlandse Terminologie (SNT), in het bijzonder Willy Martin (VU), Marcel Thelen (Vertaalacademie Maastricht), Hennie van der Vliet (SNT), Oele Koornwinder (GridLine), Els Ruijsendaal (BeNeLux-Universitair Centrum) en Cornelia Wermuth (Lessius Hogeschool).

Reacties

Anke de Boer | 07-11-2009 09:49

In het bericht staat niet wanneer de lezingendag plaatsvindt en waar de Lessius Hogeschool zich bevindt...

Marcel Lemmens | 09-11-2009 11:24

Excuses, Anke. Die informatie stond wel in de agenda, maar nog niet hier. De gegevens zijn inmiddels toegevoegd.

Geef hier uw reactie!

Als u eerst inlogt, hoeft u niet telkens uw naam, e-mailadres en de captcha (spampreventietest) in te vullen.

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te bewerken of te verwijderen.

[logo Vertaalweb]

ZOEKEN

zoeken

Gerelateerd

© 2023 Vertaalweb