Translavic voldoet als eerste Nederlandse vertaalbureau aan EU-norm

Vertaalbureau Translavic BV in Markelo ontving op vrijdag 16 november als eerste Nederlandse vertaalbureau het kwaliteitscertificaat volgens de nieuwe Europese norm voor vertaaldiensten. Michel Vrisekoop, voorzitter van de Nederlandse vereniging van vertaalbureaus Association of Translation Agencies: ‘Voor klanten is het belangrijk te weten of ze een professionele vertaler inhuren. De norm eist onder meer dat vertalers minimaal een HBO-opleiding hebben. De criteria verbeteren de kwaliteit en professionaliseren de branche.’

Europese NEN-norm voor vertaaldiensten
De Europese norm vervangt sinds juni 2006 alle nationale vertaalnormen. De Nederlandse normcommissie wordt vertegenwoordigd door brancheorganisaties, bedrijven, onderwijs- en overheidsinstellingen. Voor zowel vertaler als afnemer is de standaard een meetlat voor de proceskwaliteit van de dienstverlening. Translavic is het eerste Nederlandse vertaalbureau dat met succes de strenge kwaliteitscontrole heeft doorstaan.

Pools bureau onderzocht Translavic
De Europese norm is al in juni 2006 vastgelegd. In Nederland is er nog geen instituut dat vertaalbureaus toetst op de gestelde eisen. Daarom heeft Translavic het Poolse Veritas, een gerenommeerde certificeerder, gevraagd hun procedures te beoordelen. Translavic wil ook in de toekomst de kwaliteitsnorm behouden. Daarom toetst Veritas de proceskwaliteit van Translavic in ieder geval de komende drie jaar.

Translavic
Translavic is gespecialiseerd in het vertalen naar Oost-Europese talen. Het in Markelo gevestigde bureau richt zich op het vertalen van technische documentatie, juridische correspondentie en marketing- en communicatie-uitingen. Voor de Europese Commissie vertaalt het bedrijf regelmatig publieksvoorlichting voor de Oost-Europese lidstaten. Translavic werkt met een groep van vaste vertalers die woonachtig zijn in het land van hun moedertaal. Hierdoor houden ze de ontwikkelingen van hun taal dagelijks bij. Het managementteam in Nederland stuurt de vertalers aan en waarborgt de kwaliteit.

medewerkers Translavic

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Geef hier uw reactie!

Als u eerst inlogt, hoeft u niet telkens uw naam, e-mailadres en de captcha (spampreventietest) in te vullen.

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te bewerken of te verwijderen.

[logo Vertaalweb]

ZOEKEN

zoeken

Gerelateerd

© 2023 Vertaalweb