Zwangerschapsuitkering voor zzp'ers

Op 4 juni is de Wet Zwangerschaps- en bevallingsuitkering Zelfstandigen in werking getreden. De nieuwe wet regelt dat zelfstandigen zonder personeel en meewerkende partners recht hebben op een uitkering van minimaal 16 weken. De uitkering is afhankelijk van het inkomen het jaar ervoor en bedraagt maximaal het bruto minimumloon. Zelfstandigen betalen geen premie voor deze uitkering.

Zo’n 5.000 zzp’ers maken naar verwachting per jaar gebruik van deze regeling. Dat aantal zal waarschijnlijk stijgen gezien de groei die de zelfstandigen zonder personeel doormaken. Afgelopen jaar steeg het aantal zzp’ers van 820 duizend naar 900 duizend.

In 2004 kwam de toenmalige zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen automatisch te vervallen, toen de WAZ werd afgeschaft. Vanaf dat moment heeft de FNV zich via een stevige lobby en ludieke acties hard gemaakt voor een nieuwe regeling. Zodat zelfstandige vrouwen onder vergelijkbare omstandigheden zwanger kunnen worden als vrouwen in loondienst. De rechtszaak om een nieuwe regeling met terugwerkende kracht tot stand te brengen heeft de FNV helaas verloren.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Geef hier uw reactie!

Als u eerst inlogt, hoeft u niet telkens uw naam, e-mailadres en de captcha (spampreventietest) in te vullen.

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te bewerken of te verwijderen.

[logo Vertaalweb]

ZOEKEN

zoeken

Gerelateerd

© 2024 Vertaalweb