Vertaalprijs voor Diederik Grit en Edith Koenders

Op 24 november j.l. reikte Stichting Leonora Christina voor de eerste maal de Amy van Marken vertaalprijs uit in Athena's boekhandel, Oude Kijk in 't Jatstraat 42 in Groningen.

Op advies van een jury, bestaande uit Henk van der Liet, hoogleraar Scandinavische talen en culturen aan de UvA, Pauline Sarkar, vertaler, oud-universitair hoofddocent afdeling Romaanse Talen en Culturen aan de RuG en directeur van de Frankfurter Buchmesse-stichting 1993 en Rita Verschuur, auteur en vertaler uit het Zweeds, werd de vertaalprijs van € 5.000,-- uitgereikt aan de vertalers Diederik Grit en Edith Koenders voor hun gezamenlijke vertaling getiteld Het gelukkige ArabiŽ van de Deense auteur Thorkild Hansen (1927-1989), met een nawoord van Ronald E. Kon verschenen bij Uitgeverij De Geus te Breda, 2005. Deze roman van een Deense expeditie 1761-1767 verscheen oorspronkelijk in 1962 onder de titel Det lykkelige Arabien. En dansk eskpedition 1761-67.

Stichting Leonora Christina wil de kennismaking van het Nederlandstalig publiek met kwalitatief uitstekend literair werk uit ScandinaviŽ (zowel hedendaags werk als klassieken) bevorderen met bijzondere aandacht voor het werk van vrouwelijke auteurs. De Stichting heeft in het kader van haar doelstelling ter gelegenheid van haar vijfjarig bestaan vorig jaar, een tweejaarlijkse vertaalprijs van € 5.000,-- ingesteld voor een uitmuntende literaire vertaling uit een van de Scandinavische talen, eventueel een vertaaloeuvre van hoge kwaliteit. De Amy van Markenprijs is te vergelijken met de al geruime tijd bestaande Aleida Schotprijs voor literaire vertalingen uit de Slavische talen en de meer recent ingestelde Dr. Elly Jaffťprijs voor literaire vertalingen uit het Frans. De Amy van Markenprijs is vernoemd naar wijlen Prof. dr. Amy van Marken (1912-1995), de "Grand Old Lady" van de Nederlandse Scandinavistiek, die onder meer actief was als literair vertaler en ook veel heeft betekend voor de huidige generatie vertalers uit de Scandinavische talen.

Diederik Grit   Edith Koenders
Diederik Grit (links) en Edith Koenders

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Geef hier uw reactie!

Als u eerst inlogt, hoeft u niet telkens uw naam, e-mailadres en de captcha (spampreventietest) in te vullen.

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te bewerken of te verwijderen.

[logo Vertaalweb]

ZOEKEN

zoeken

Gerelateerd

© 2024 Vertaalweb