Tijmen Roozenboom

Tijmen Roozenboom doet verslag van zijn deelname aan een "vertaaltechniekendag" van Teamwork

[document-ikoon]

"Leren vertalen in één dag"  oftewel een workshop met pretenties…

 

Ik kan al vertalen, best wel, maar ben nog niet te oud om te leren. Verder is het goed om een dagje weg te zijn van je eigen pc. En hoe meer je vertaalt, des te beter ken je de valkuilen van zinnen die misschien niet fout zijn, maar ook niet echt goed: ze lopen niet, de brontaal schijnt door de kieren.

 

Als de vertaling eenmaal 'op papier' staat (en de brontaal niet meer in de weg zit) werk je zulke oneffenheden weg. Een intensieve klus. En tijdrovend: je herschrijft hele stukken.

Zo vergaat het mij tenminste.

 

In deze workshop heb ik geleerd om direct anders te kijken: niet de zin volgen, maar zoeken naar een woord, een zinsnede die de kern vormt, de kapstok waaraan je de zin kunt ophangen zodat die authentiek klinkt in de doeltaal.

 

Je kijkt bewuster, zodat je niet verstrikt raakt in de brontaal, maar de structuur direct 'omzet' in de doeltaal. Zulke omzettingen vormen de kern van de workshop. Gegroepeerd naar thema gaan we omzettingen oefenen: actief naar passief, zinnen splitsen of samenvoegen, zelfstandig naamwoord naar werkwoord, informatie verschuiven, onderwerp naar voorzetselvoorwerp…om er een paar te noemen.

 

Eerst puzzel je individueel om vervolgens het resultaat te vergelijken met je buur, die weer heel andere vondsten had. Samen kijk je of je nog meer kunt omzetten. Voor je het weet, blijft er niets meer van de zin over.... En daar gaat het om: omzetten tot je een authentieke tekst hebt.

 

Natuurlijk dient zich de vraag aan: moet je niet dichter bij de tekst blijven? Soms wel. Als de opdrachtgever dat wil bijvoorbeeld. En soms hoef je nauwelijks om te zetten om een fatsoenlijke vertaling te krijgen. Maar 'omzetten' is een handig instrument om in je gereedschapskist te hebben, voor als het wel nodig is.  En het is 'fun' (hoe zou je dat omzetten?).

 

Tijmen Roozenboom

Vertaler Engels-Nederlands

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Geef hier uw reactie!

Als u eerst inlogt, hoeft u niet telkens uw naam, e-mailadres en de captcha (spampreventietest) in te vullen.

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te bewerken of te verwijderen.

[logo Vertaalweb]

ZOEKEN

zoeken

Gerelateerd

© 2024 Vertaalweb