Hedendaags Nederlands, Engels, Frans, Duits 2008

Elektronische vertaalwoordenboeken Van Dale

"Zeer de moeite waard"

[document-ikoon]Hoe gaat de installatie? En hoe werkt de woordenboeken?

Volgens de handleiding (met stevige kaft, spiraal, en in kleur, ziet er handig en overzichtelijk uit, is in 4 talen uitgevoerd, en een kleine 2 cm dik) werkt het Van Dale Elektronisch groot woordenboek hedendaags Nederlands Engels Frans Duits 2008 zowel onder Microsoft Windows 2000 / XP / Vista als onder Mac OS X 10.4 (Tiger).

In de handleiding staat ook: "Voor het eerst zijn deze vier talen van de Grote Woordenboeken tegelijk beschikbaar in één programma. Gedurende de eerste maand na activering van deze dvd zijn alle talen beschikbaar. Na deze maand houdt u de beschikking over de taal of de talen die u hebt aangeschaft. U kunt overigens altijd sleutels voor talen verwerven die u nog niet hebt."

Installatie
De installatie onder XP gaat zonder problemen. Bij het opstarten verschijnt een scherm met veel vensters, zonder de handleiding te lezen is het eventjes goed kijken wat ik nu allemaal zie. De posities van de vensters zijn binnen het scherm aanpasbaar. Via een paar tabbladen aan de rechterkant zijn diverse dingen eenvoudig instelbaar.

Een groot voordeel: als je het programma geopend hebt, heb je meteen alle talen tot je beschikking. Je kunt aangeven in welke volgorde je de talen op je scherm wilt zien, bij een zoekopdracht. Dat is voor mij dus Engels, Duits, Frans. Met duidelijke pictogrammen kun je aangeven of je binnen het Nederlands wilt blijven of een vertaling van of naar het Nederlands wilt.

De activeringscode vind ik op de eerste bladzijde van de handleiding.

Er staat in de handleiding dat het programma samenwerkt met Word, maar ik zie niet spontaan een extra werkbalkje verschijnen.

Na het opstarten verschijnt een melding dat er een update beschikbaar is en er verschijnt ook een URL daarvoor. Nadat ik daarop heb geklikt, krijg ik een foutmelding, dat de URL niet beschikbaar is. Bij het opstarten van Word 2003 verschijnt er geen extra menubalkje met de snelkoppeling naar Word. Ik kon in mijn eigen pc niet vinden wat hier de oorzaak van kon zijn, dus heb ik even gebeld met het nummer dat in de aanbiedingsbrief vermeld stond: 030-2324711. Het antwoord bleek simpel: de URL was inderdaad even uit de lucht, en in de update zou ook de oplossing voor het menubalkje in Word zitten. Ik schort mijn oordeel hierover dus nog even op. Wordt vervolgd. ;-)

Wat ook heel handig is, is dat je meteen een schermpje hebt waarmee je ziet in welke andere lemma's hetzelfde woord voorkomt. Het is ook mogelijk aanvullingen en nieuwe lemma's in het woordenboek op te slaan. En zelfs om een bestand met nieuwe woorden toe te voegen. Dat heb ik verder nog niet uitgeprobeerd, omdat ik niet zo'n bestand beschikbaar heb. Even uitproberen met een betekenis toevoegen aan een bestaand woord lijkt te laten zien dat dat niet wordt geïntegreerd in het bestaande lemma, maar via een apart venster met privélexicon beschikbaar is.

Dus ik zie aan de linkerkant van het totale Van Dale-venster bovenaan vier
vensters:

1. het door mij opgezochte woord
2. de alfabetische lijst met daarin het door mij geselecteerde woord geactiveerd, waardoor je makkelijk kunt klikken op een woord dat alfabetisch 1 of 2 voor, of 1 tot 5 na het geselecteerde woord komt.
3. een lijst met de lemma's waarin het geselecteerde woord binnen dat lemma ook voorkomt (zoals bij televisietoetstel de woorden beeldbuis, hdtv, kijkbuis, etc.)
4. je privélexicon, met alle toegevoegde woorden. Dit stukje neemt dus de linkerkant van je scherm in beslag, in het midden
komt dan het volledige actieve lemma en rechts de keuzemogelijkheden, maar
dat deel kun je ook heel makkelijk sluiten, dat heb je tenslotte niet zo
vaak nodig.

Een lemma van een woord met meerdere woordvormen (werkwoord, zelfstandig
naamwoord, etc.) is nu opgesplitst in een lemma per woordvorm. Mijn eerste
indruk is dat dit een stuk overzichtelijker is, met name bij woorden met
veel toepassingsmogelijkheden.

De website is inmiddels online, en ik heb het update-bestand kunnen downloaden, maar liefst 98,9 MB. Op zich verbaast het me dan dus, dat een nieuwe dvd die net uit is meteen zo'n grote update nodig heeft, maar dat zal mijn gebrek aan kennis van software schrijven wel zijn. ;-)

Ik heb de update op mijn harde schijf opgeslagen (dus direct beschikbaar bij een eventuele volgende installatie) en daarna geïnstalleerd, wat verder probleemloos gaat, en nu verschijnt er ook vanzelf een extra menubalkje in Word.

Activeren van de dvd
Bij het activeren van de dvd door een woord op te zoeken via Word springt Van Dale vanzelf naar de voorgrond, wat ik erg prettig vind. Het is ook superhandig dat je dus door gewoon even op een ander pictogrammetje te klikken zo kunt schakelen tussen NL-NL, vreemde taal-NL en NL-vreemde taal. Wat ik dan wel jammer vindt, is dat de volgorde van die pictogrammetjes zo te zien niet instelbaar is, waardoor ik als ik het venster wat verklein via een pijltjestoets heen en weer moet gaan om te schakelen tussen NL-NL en EN-NL, de combinatie die door mij het meeste wordt gebruikt. Da's dan dus een extra handeling, of ik moet het scherm gemaximaliseerd houden of het venster links twee keer zo breed als nodig is voor de woorden.

Je kunt trouwens ook meerdere talen zien, dat is een kwestie van instellen, waarbij je kunt aangeven welke taal je als eerste wilt zien, welke als tweede en welke als derde, maar dit heeft geen invloed op de volgorde die ik hierboven noemde. Je kunt ook via weer een ander pictogram kiezen voor Engels -> Nederlands -> Frans, dus zo heb je ook een EN-FR, EN-DU en FR-DU woordenboek.

Ik heb de productcode voor activering nog niet ingevoerd, omdat ik wil zien wat het programma allemaal kan zonder activering (alles, zo te zien) en hoe het gaat als de productcode wordt ingevoerd na het verlopen van de proefperiode.

Eerste indruk
Mijn spontane indruk: zeer de moeite waard! En het vervangt de losse woordenboeken die ik nu gebruik: de Grote van Dale en de EN-NL versie. Dus één programma open in plaats van twee, da's in elk geval weer eentje minder. Ja, ik ben wel enthousiast!

Per licentie is het mogelijk op maximaal 3 pc's het programma te installeren. Bij het activeren is ook de optie te deactiveren, dus bij een nieuwe pc of na een volledige formattering en nieuwe installatie van je pc kun je het programma dan toch weer gebruiken.

Upgrade
Het is mogelijk, heb ik van Van Dale begrepen, om voor een upgrade van een eerdere digitale versie (versie 1.0, 2.0 en 2.1) van de Van Dale Grote woordenboeken naar de recente 2008-versie een korting van 30% te krijgen bij Van Dale zelf. Aangegeven werd dat "Gebruikers die geregistreerd zijn in onze administratie hebben onlangs een mailingbrief hierover ontvangen". Nu weet ik vrij zeker dat ik geregistreerd sta, ik heb al een paar digitale Van Dale woordenboeken, maar ik heb niet zo'n mailing ontvangen. Dus wellicht meer van jullie ook niet. Vandaar dat ik het hier even vermeld.

Heb je al een digitale versie van een Van Dale Groot Woordenboek? Vraag dan naar die korting bij je bestelling bij Van Dale. Ben je nog niet geregistreerd, en heb je al wel een digitaal Van Dale woordenboek... registreer je dan eerst even, en koop daarna pas deze nieuwe versie!

Verder werd mij aangegeven dat ook met Onze Taal afspraken zijn gemaakt over het korting bieden op de aanschaf van de Van Dale woordenboeken, maar ook daar kon ik op de website van Onze Taal zo snel niets over terugvinden.

Virusscanner/Firewall
Waar ik nog wel een probleem mee heb gehad, is met mijn virusscanner/firewall. Een week na installatie van mijn Van Dale 2008 heb ik mijn AVG-abonnement verlengd, inclusief Firewall, en daarna werkte het programma dus niet meer probleemloos. Sterker nog: het werkte niet meer.

Bij het opstarten van het programma leken de woordenboeken aanvankelijk te worden geladen, maar toen verscheen er een apart venster met daarin bovenaan: Activeren. Daarna verschenen één voor één de verschillende talen van het woordenboek met daarachter 'Niet beschikbaar'. Onderaan het venster zat een knop met activeer/deactiveer.

Toen ik daarop klikte, verscheen de melding dat het woordenboek werd afgesloten en dan ik de activatieprocedure moest herstarten. En of ik wilde doorgaan... Op 'Nee' klikken, had geen effect, dan sloot dat meldingsvenster zich en was ik weer in het activeren-venster. Op 'Ja' klikken bracht me naar de productactiveringspagina, maar ook dat werkt niet: na het intypen van de activeringscode kreeg ik de melding:

Fout
Gegevens kunnen niet van uw pc worden verkregen.
Controleer of de software correct is geïnstalleerd.
Foutcode: 50.

Hiervoor kreeg ik van de Van Dale helpdeks de volgende oplossing aangeboden:

  • Ga naar Start/Uitvoeren.
  • Typ "cmd".
  • Klik op OK.
  • Typ cd en druk op Enter.
  • Typ cd Program FilesVan DaleVan Dale Grote woordenboeken en druk op Enter.
  • Typ esdinst -i en druk op Enter.
  • Klik op OK.
  • Uw beveiligingssoftware kan vragen of de te installeren applicatie vertrouwd kan worden. U dient dan met "Ja" te antwoorden.
  • Open nu opnieuw het woordenboek.
  • Tijdens activering kan uw beveiligingssoftware ook melden dat de licentiemanagersoftware toegang zoekt tot het internet. U dient die toegang te verlenen. Dit zal slechts eenmaal gebeuren.

Maar ook het opnieuw uitvoeren van de procedure bood geen oplossing. Ik kreeg de foutmelding:

Alladdin HASP SRM RUn-time Environment Installer v. 5.31
V2C Error: vendor lib for the included initial update is not installed
ErrorCode 37 4 3709 48

En toen hield het dus voor mij op...

Dus maar weer contact opgenomen met de helpdesk en een halve dag later werd ik teruggebeld door het bedrijf dat de software regelt voor Van Dale. Daarbij kreeg ik te horen dat AVG de boosdoener zou zijn, omdat het Van Dale 2008-programma met zijn licentiecontrole als virus aangemerkt kan worden. Dat had ik inmiddels zelf ook al geconstateerd (mijn problemen begonnen pas na de AVG-upgrade), en ik had zelf AVG al helemaal gedeïnstalleerd, maar er bleven toch nog programma-onderdelen actief (wat ik kon zien in Windows Taakbeheer: het lukte me ook niet om daar alle avg-toepassingen uit te schakel). Dus heb ik daarna in het register alle sleutels die met AVG te maken hadden verwijderd, en toen werkte Van Dale 2008 weer. AVG was dus duidelijk de boosdoener, maar ik had wel net een upgrade aangeschaft, dus daar werd ik niet echt blij van.

Ik heb vervolgens weer de nieuwste versie van mijn oude licensie (zonder firewall) van AVG geïnstalleerd, maar daarvan is mijn licensie nu afgelopen (en vreemd genoeg accepteert het programma mijn uitgebreidere licentiecode niet). Dus ik weet nog even niet hoe ik het moet oplossen. Met de beperktere versie lukte het wel, met behulp van de volgende oplossing, die ik van de softwaremaker kreeg aangeboden:

1. In het hoofdscherm van AVG 8.0 naar menu Extra.
2. Daarna naar Geavanceerde instellingen.
3. In het scherm dat dan verschijnt zit in de tree aan de linkerzijde de keuze Uitzonderingen. Dat aanklikken geeft het scherm waarin de voor Resident Shield Uitgesloten mappen kunnen worden opgegeven. (eerst vakje bovenin aanvinken).
4. Als uitzondering map geeft u de volgende map op (eventueel al bladerend
aanwijzen):

                C:Program FilesCommon FilesAladdin Shared

Dat leek aanvankelijk te werken, maar de volgende dag niet meer. Na nog een paar keer bellen en ook C:Program FilesVan Dale aan de uitzonderingen toe te voegen, lukte het weer wel.

AVG is door Van Dale al ingelicht over deze problemen, en komt hopelijk binnenkort met een oplossing, maar ik werd hier dus even niet blij van. De ondersteuning vanuit Van Dale was echter perfect. Door de uitleg die ik ook kreeg over het probleem met dit soort licentiecontroles en virusprogramma's begreep ik ook dat dit niet zo eenvoudig op te lossen is.

Ik schrijf dit er zo uitgebreid bij, omdat ook bij andere virusscanners en firewalls dit probleem zich kan voordoen, met als gevolg het niet meer werken van het programma. Aarzel dan niet contact op te nemen met de helpdesk van Van Dale.

Ik hoop dat ik jullie allemaal hiermee een beetje inzicht heb gegeven in dit mooie nieuwe programma en ik wens jullie hier allemaal veel werkplezier mee!

Reacties

Frans Domien | 15-12-2008 10:58

gekocht, elektronisch praktijkwoordenboek frans ,krijg het niet geinstalleerd, krijg steeds melding via microsoft

Klara Van Es | 09-01-2009 16:34

Heeft iemand ervaring met Van Dale Elektronisch Groot Woordenboek editie 2009, op Mac met Leopard? Het activeren van de licentiecode lukt mij onder geen beding, ook niet na uren telefonische bijstand van Van Dale Helpdesk en van de Mac-softwareontwikkelaar voor Van Dale.
Volgens Van Dale zou ik de enige Mac-gebruiker zijn bij wie dit niet lukt. Moet ik dat geloven?

Zeer benieuwd naar gelijkaardige ervaringen!

Mashabi | 21-05-2009 13:51

Er zijn meer technische problemen met Van Dale. De versie 2009 werkt ook niet samen met Word onder Vista. De helpdesk is zeer hulpvaardig, maar als ze er niet uitkomen en de bazen erbij worden geroepen, word je het bos ingestuurd met de mededeling dat het de volgende versie wel goed zal gaan. Antwoord op een brief krijg je niet. Intussen laten ze overal staan dat 2009 wel goed samenwerkt met Word onder Vista...

Aaron | 12-01-2010 21:16

Viv | 18-06-2011 10:33

Geef hier uw reactie!

Als u eerst inlogt, hoeft u niet telkens uw naam, e-mailadres en de captcha (spampreventietest) in te vullen.

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te bewerken of te verwijderen.

[logo Vertaalweb]

ZOEKEN

zoeken

Gerelateerd

© 2023 Vertaalweb