Portugees voor op reis

Woordenboek Portugees voor de PDA

Digitaal zakwoordenboek voor op vakantie

[document-ikoon]Naast de bekende woordenboeken voor op de pc is er ook een categorie voor de PDA. Ik heb SlovoEd van Paragon Software voor het PocketPC-platform eens aan een kritisch oordeel onderworpen.


Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: als vertaler heb je weinig tot niets aan dit soort woordenboeken. Het woordenboek heeft 21.749 ingangen en dat op zich al is erg beperkt voor een algemeen woordenboek. Het woordenboek bestrijkt min of meer die woorden die je als vertaler verondersteld wordt paraat te hebben. Vaktermen daarentegen zijn slechts spaarzaam vertegenwoordigd. Nou kost het woordenboekje slechts 24,95 dollar (20 euro) en daar mag je ook niet te veel voor verwachten.

Als vakantiewoordenboek voldoet SlovoEd beter. Ik heb het woordenboek diverse malen meegenomen naar Portugal waar het inmiddels een onmisbare aanvulling is geworden op mijn handen-en-voeten-Portugees. SlovoEd biedt zeker zoveel als de doorsnee zakwoordenboeken. Met als voordeel dat SlovoEd geen extra ruimte in beslag neemt. Mijn PDA - die tevens als telefoon fungeert - heb ik immers altijd bij me, een zakwoordenboek veroorzaakt een vervelende bult in broek- of jaszak en blijft vroeger of later ergens achter op een café- of restauranttafel. Daarnaast gaat het zoeken in een digitaal woordenboek lekker snel. Het aardige van de SlovoEd is dat je niet eerst hoeft aan te geven wat de ingangstaal is. SlovoEd zoekt in beide woordenlijsten (Ned-Por en Por-Ned) tegelijk en geeft vervolgens de resultaten.

voorbeeldtekst

Een andere aardige mogelijkheid is het maken van zgn. Flash-kaarten. Als gebruiker kun je aparte lemma's toevoegen aan een kaartenbakje dat je vervolgens kunt gebruiken voor overhoringen. Een ouderwetse, maar effectieve manier om je woordenschat te vergroten.

De woordenlijst zelf verdient zeker nog wat uitbreiding, maar het concept - een handzaam woordenboek voor op vakantie - deugt.

Website: SlovoEd 2005

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Geef hier uw reactie!

Als u eerst inlogt, hoeft u niet telkens uw naam, e-mailadres en de captcha (spampreventietest) in te vullen.

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te bewerken of te verwijderen.

[logo Vertaalweb]

ZOEKEN

zoeken

Gerelateerd

© 2024 Vertaalweb